Bouillabaise
Supergod fiskgryta! Tar ca 1 timme att tillaga. Många goda smaker och mättande. Bjöd mamma på denna och hon tyckte den var supergod!

Betyg: 5/5 i smak
4/5 i matlagning. Var medel att göra.
Ingredienser:
500 g potatis
1 morot
100g rotselleri
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 pkt saffran
2 tsk tomatpuré
1 tsk kummin
1 krm chili flakes
1 tsk timjan
Salt
1 msk rödvinsvinäger
1 frp krossade tomater
Vatten
1/2 dl grädde
1 tärning kött eller kyckling buljong
2 tsk honung
300 g torskrygg
1 pak soi
1/2 ask frusen persilja
Gör såhär:
1) koka potatisen.
2) grytan: skär morot och rotselleri i mindre bitar. Fräs tillsammans med finstrimlad vitlök och gul lök i lite olja. Tillsätt saffran, tomatpuré, kummin, chiliflakes, timjan och salt. Tillsätt sen rödvinsvinäger, krossade tomater, 3 dl vatten, grädde, buljong och honung. Låt sjuda 15 minuter.
3) rimlag: blanda 5 dl vatten och 2 msk salt i en bunke. Skär torsken i mindre bitar och lägg i rimligen. Låt ligga ca 5 min. Häll bort rimlagen och blanda ner torsken i grytan tillsammans med pak soi (i mindre bitar). Låt allting sjuda ca 2-5 minuter.
4) blanda 1/2 ask persilja med potatisen.
Klart!
Tips: servera gärna med aioli och vitlöksbaguette.
