Enkelt recept på en god torsdagsmiddag!
Sojabräserad lax med limedressad rödkålssallad och ris
2 portioner
Ingredienser:
1 bit Ingefära
1 Lime
300g Laxfilé
1 kruka Mynta
200 g Rödkål
1 Vitlöksklyfta
Flytande honung
Jasminris
Kinesisk eller Japansk soja
Olja
Salt
Sambal Oelek eller Siracha
Socker
Äppelcidervinäger
Gör såhär:
1) Koka jasminris enligt förpackningen räknat på ca 2-3 portioner.
2) Rödkålssallad: Blanda skal och saft från 1 lime, 1 msk socker, 2 krm salt och 2 msk äppelcidervinäger i en bunke. Strimla 200g rödkål och blanda ner i bunken. Blanda i blad ifrån 1 kruka mynta (kan göras i slutet innan servering).
3) Sojamarinad: finhacka 1 bit ingefära (ca 1 msk), 1 msk olja, 3/4 msk flytande honung, 1/2 msk soja, 1 tsk sambal eller siracha och 1 pressad vitlöksklyfta. Blanda detta i bunke.
4) Skär ca 300g laxfilé i portionsbitar. Blanda laxen med sojamarinaden och låt stå ca 10 minuter. Ta upp laxen och stek i lite olja i stekpanna, ca 1-2 minuter/sida. Tillsätt sojamarinaden och 1 dl vatten och låt stå och puttra i ca 6 minuter.
5) Servera laxen, riset och rödkålssalladen!